Muggenoverlast in tent, boot en caravan

Vrouwtjes muggen zijn altijd de oorzaak van eventuele muggenoverlast of een muggenplaag. De vrouwtjes mug legt tot wel 100 of meer eitjes in stilstaand water, vochtige grond of bijvoorbeeld een regenton. Na enkele dagen komen de eitjes al uit en worden het larven. De larven zwemmen vervolgens rond in dat stilstaande water en de fase waarin ze tot mug evolutioneren verschilt van enkele dagen tot weken. Dit is heel erg afhankelijk van de temperatuur. Bij warm weer gaat dit proces sneller dan bij koud of wisselvallig weer. De ontwikkeling van eitje tot volwassen mug duurt maar 1-2 weken. Belangrijk dus om stilstaand water rondom het huis zoveel mogelijk te voorkomen en verwijderen.

Anti muggen tips

1) Stilstaand water voorkomen: Wist je dat vrouwtjes muggen hun eitjes leggen in stilstaand water? Denk aan leegstaande bloempotjes, regentonnen, plastic bakjes, emmers, oude autobanden, afvoerputjes en dakgoten. Het is belangrijk om dit stilstaande water zoveel mogelijk te voorkomen. Zet de bakjes die je buiten hebt staan op de kop en gooi ze leeg na iedere regenbui. De universiteit Wageningen heeft onderzoek gedaan naar muggenoverlast bij huishoudens. Hieruit blijkt dat huishoudens gemiddeld 4 kunstmatige bakjes water buiten hebben staan waarin de larvendichtheid het hoogst is. Om een muggenplaag te voorkomen is het verstandig om alle bakjes te verwijderen en regelmatig de regentonnen te legen.

2) Horren voor ramen en deuren: wellicht niet de meest praktische oplossing voor iedereen. Echter houden horren toch wel een groot deel van de muggen buiten. Wellicht een methode om te overwegen wanneer je dicht in de buurt woont van stilstaand water.

3) Houd ramen en deuren snachts goed dicht: het dichtdoen van ramen en deuren in de avond kan ook helpen. Mocht je dat niet prettig vinden, houd dan de lichten goed uit. Muggen komen namelijk af op licht.

4) Plaats een muggenlamp: een muggenlamp vangt veel muggen in huis af. Meestal is een anti muggenlamp voorzien van UV-Licht, CO2 uitstoot en een ventilator. Ook kun je een muggenlamp vaak buiten gebruiken. Bijvoorbeeld in de tuin of op het terras. Wist je dat horecaondernemingen ook veel gebruik maken van muggenlampen? Je ziet ze weleens hangen bij de warmte pilaren of in de buurt van de keuken.

Wat je nog meer kunt doen

Wanneer je een stukje gaat varen of gaat kamperen dan ben je in de meeste gevallen in de buurt van water. Dat betekent dat je vaak op een plek bent waar veel muggen zitten. Om muggenbeten zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om deet te gebruiken. Mocht dit niet voldoende werken dan kun je ook hier kiezen voor een muggenlamp. Plaats de muggenvanger een paar meter van je vandaan zodat de muggen worden weggelokt. Een muggenvanger mag je buiten gebruiken, echter mag deze niet nat worden. Haal hem dus snel naar binnen zodra het begint te regenen.

Products related to this article

Muggenlamp Cyclone super effectief voor binnen en buiten

Muggenlamp Cyclone super effectief voor binnen en buiten

Vandaag besteld voor 11.00 uur, morgen in huis!Heeft u last van muggen in de tuin of op de slaapkame..

64,45€ Ex Tax: 53,26€

Reserve Lampen Set 2 stuks

Reserve Lampen Set 2 stuks

Vandaag besteld voor 11.00 uur, morgen in huis!Reserve lampen per set van 2 stuks voor de Cyclone Mu..

19,99€ Ex Tax: 16,52€

Wat je verder kunt doen om muggenoverlast te voorkomen

Om muggenoverlast zoveel mogelijk te voorkomen is het raadzaam om horren te plaatsen voor ramen en deuren. Word je s'nachts veel gebeten? plaats dan een klamboe boven je bed. Belangrijk is om de bron van de muggenoverlast te lokaliseren. Steekmuggen leggen hun eitjes op het water, meestal stilstaand. Denk aan een regenton, vijver zonder vissen, met regen gevulde emmers, rioolputten, dakgoten met regenwater enzovoort. Zorg dat deze waterbronnen verdwijnen, bijvoorbeeld door ze goed af te dekken. Heb je een vijver zonder vissen? (vissen eten normaal gesproken de larven op), misschien is het een idee om deze er alsnog in te doen. Belangrijk is dat de vijver in beweging komt en blijft.